Περί εκπαίδευσης ο λόγος

Μέσα σε όλους του προβληματισμούς που μας τριβελλίζουν καθημερινά(οικονομική κρίση, ΑΟΖ) κτλ, εξέχουσα θέση στο μυαλό όλων μας έχει η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των παιδιών μας. Το μέλλον τους. Όλοι θέλουμε το καλύτερο για αυτά.

Που θα θέλαμε να σπουδάσουμε; Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία ή σε κάποια άλλη χώρα; Ποιες εξετάσεις να κάνουμε στα Αγγλικά Anglia, NOCN ή κάποια άλλη εξέταση. IGCSE ή IELTS; ECDL, ACTA, MOUS, ICT ή CAMBRIDGE στην πληροφορική; Cambridge ή Edexcel; Και πάει λέγοντας.

Το θέμα είναι απλό; Ποια είναι η πραγματική αναγνωρισιμότητα του κάθε πτυχίου και που θα χρησιμοποιηθεί. Όχι η αναγνωρισιμότητα που πλασάρουν ή όχι, ο κάθε ημιεπαγγελματίας ή ερασιτέχνης του χώρου αλλά η αναμφίβολή πραγματικότητα.

Μιλώντας με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού και όχι μόνο μπορεί κάποιος υπεύθυνα να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Τι ισχύ έχει το κάθε δίπλωμα;

Για παράδειγμα το IELTS και το IGCSE είναι πτυχία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ενταχθείς σε ένα αγγλόφωνο τμήμα πανεπιστημίου. Το IELTS έχει 2 χρόνια ημερομηνία λήξης επίσημα, το IGCSE δεν έχει ημερομηνία λήξης απλά μπορεί κάποιο πανεπιστήμιο να μην το δεχτεί αν είναι 4-5 χρόνων και να μας εισηγηθεί να δώσει IELTS ο μαθητής. Και αυτό γιατί προβληματίζεται το πανεπιστήμιο αν θα μπορεί ο μαθητής να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του οι οποίες θα απαιτούν πολύ καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Τα A Levels: Computers, Maths, Physics, Biology, History, Accounting,Economics, Chemistry κτλ, είναι αναγνωρισμένα σε όλα τα πανεπιστήμια και αποτελούν academic skills. Δηλαδή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός μαθητή. Τα IGCSE στα πιο πάνω subjects δεν αναγνωρίζονται σαν entry requirements σε κανένα πανεπιστήμio. Απλά βοηθούν στο κτίσιμο της εικόνας του μαθητή. Σαν additional. Τώρα σε ποιο examination body θα γίνουν αυτές οι εξετάσεις δεν έχει σημασία φτάνει να είναι αναγνωρισμένο. π.χ. Cambridge, Edexcel, CEA.

Τα διπλώματα πληροφορικής που πολλές φορές πολύ ανεύθυνα πολλά φροντιστήρια διατείνονται ότι κάποιες εξετάσεις είναι λιγότερο αναγνωρισμένες από κάποιες άλλες ισχύει το εξής. Στην Κύπρο, για δουλειές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι αναγνωρισμένες οι εξετάσεις ICT Europe και το ECDL. Ίσως κάποιοι τομείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναγνωρίζουν και MOUS, Cambridge Starters, ACTA. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα πο πάνω διπλώματα που ανάφερα αναγνωρίζονται στην Κύπρο.

Όλες αυτές οι εξετάσεις βοηθούν ένα φοιτητή να κτίσει μια καλή εικόνα για εισδοχή στο πανεπιστήμιο. Δεν αποτελούν όμως requirements skills, απλά είναι επιπρόσθετα. Επίσης κάποια πανεπιστήμια μπορεί να απαλλάξουν το φοιτητή από κάποιο μάθημα αν έχει περασμένες τις πιο πάνω εξετάσεις.

Η υπεύθυνη ενημέρωση είναι σημαντική. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους επιλέγει το φορέα εξέτασης. Ο επαγγελματισμός όμως του καθενός επιτρέπει του, να επιλέγει αξιολογώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ποιότητας της κάθε εξέτασης ξεχωριστά.

Τα παιδιά πρέπει να παλέψουν να μαζέψουν τα διπλώματα που χρειάζονται, να αποκτήσουν το ποιοτικό υπόβαθρο το οποίο θα τους οδηγήσει στο επιθυμητό επάγγελμα.

Το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή τους. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας να σκέφτονται, να μην είναι στατικοί, να αγωνίζονται!

Άλλωστε μην ξεχνάτε:

Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται!!!