Ντελακρουα "Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό”

…Μεγάλη αναστάτωση στο ακροατήριο. “Απαράδεκτο”, φώναζε μια κυρία ντυμένη με το ακριβό ταγέρ της. “Αποβολή δια παντώς!”, φώναζε κάποιος άλλος κύριος ο οποίος ήταν πρόεδρος της τοπικής δημοτικής αρχής, άτομο με ήθος και κύρος. 

“Άθεος!!!”, φώναζαν αρκετοί παρευρισκομένοι… “Να φύγει, να πάει στην χώρα του, το παλιόπαιδο!”, τσίριζε ο μεγαλοτραπεζίτης της περιοχής.

Το παιδί, 15 χρονών ήτανε, κρυφογελούσε. Έστεκε αγέρωχος, μπροστά από όλους. Τους έβλεπε στα μάτια, βίωνε την εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Τίποτα δεν τρόμαζε την αγνή ψυχή του…Τίποτα!

Η ιστορία έχει ως εξής:

Πριν από μερικά χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σχολείο αποφάσισε να διοργανώσει διαγωνισμό ζωγραφικής και να το συνδυάσει με κάποια τοπική εκδήλωση. 

Οι γονείς ήρθαν φορώντας όμορφα ρούχα, για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, τα παιδιά φόρεσαν και αυτά τα καλά τους. 

Τα περισσότερα από αυτά είχαν λιγδιασμένα μαλλιά, από το το πολύ ζελέ ίσως. Το κάθε παιδάκι έφερνε μαζί του το δημιούργημα του, τη ζωγραφιά του. Ο Μουσταφά ήρθε μόνο με τον πατέρα του. Η μητέρα του και ο αδερφός του πνίγηκαν, όταν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους. Βλέπετε ενστερνίστηκαν τον Χριστιανισμό και θα βαφτιζόταν σε λίγες μέρες αλλάζοντας το όνομα του σε Ιωάννη.

Έφτασε η ώρα να δείξουν τις δημιουργίες τους. 

Ένα κοριτσάκι, η κορυφαία μαθήτρια της τάξης, καλοντυμένο, με μακρυά ξανθά μαλλιά, παρουσίασε ένα πίνακα που περιείχε μια κοπέλα που κρατούσε δάδα. Η κοπέλα ντυμένη στα άσπρα, αγέρωχη, επιβλητική, γύρω της άνθρωποι αγαπημένοι να την κοιτάζουν αποσβολωμένοι. Έμοιαζε κάπως, όχι πλήρως, με το άγαλμα της ελευθερίας που υπάρχει στην Αμερική. Συμβόλιζε την ειρήνη και τη διακαιοσύνη.

Όλοι χειροκρότησαν με θέρμη. Κάποιος φώναξε “Μπράβο, άριστη!”, κυριευμένος από τον ενθουσιασμό του. Κάποιος άλλος αναφώνισε: “Υπέροχος πίνακας!”.

Ήρθε η σειρά κάποιου άλλου παιδιού. Ήταν κάπως υπέρβαρος, ο πατέρας του είχε ζαχαροπλαστείο και ίσως συνέτεινε και αυτό, καλοντυμένος, μαύρο παντελόνι και άσπρο πουκάμισο. Παρουσίασε και αυτός με τη σειρά του το έργο του. Η ζωγραφιά του απεικόνιζε μια κοπέλα η οποία κρατούσε στο δεξί χέρι μια λευκή σημαία, στο άλλο χέρι κρατούσε ένα όπλο και γύρω της πολεμιστές. Συμβόλιζε όπως είχε πει το ιδανικό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του αγώνα για ειρήνη. 

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως έμοιαζε κατά πολύ με το γνωστό πίνακα του Ντελακρουα "Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό”, απλά η άσπρη σημαία έπρεπε να μετατραπεί στη γαλλική. Λίγοι το κατάλαβαν. Πάλι ζητοκραυγές, πάλι επευφημίες, πάλι χειροκροτήματα.

Η σειρά των παρουσιάσεων είχε το ίδιο μοτίβο. Καλοντυμένα παιδάκια, ευτραφή ως επί το πλείστο, παρουσίαζαν όμορφα σχέδια, ζωγραφιές εμπνευσμένα ίσως από άλλους. Οι ζητοκραυγές, τα χειροκροτήματα και οι δήθεν συμπεριφορές πήγαιναν και έρχοταν.

Έφτασε η μεγάλη στιγμή. Ο Μουσταφά(Ιωάννης) με την φτωχική του ενδυμασία βγήκε στη σκηνή. Το “χαριεντισμένο” κλίμα αντικαταστάθηκε από έντονη δυσπιστία και ίσως δυσφορία. 

“Τι έχεις να μας παρουσιάσεις μικρέ;”, ρώτησε ο διευθυντής το μικρό μουσταφά. Ο μικρός με βλέμμα ατάραχο, γενναίο έδειξε τη ζωγραφιά του στο εμβρόντητο πλήθος. Κανένας δεν μιλούσε. Όλοι έμειναν άναυδοι. Και μετά άρχισαν οι φωνές, οι αφορισμοί και όλα τα προαναφερθέντα.

Τι τους έδειξε;

Ένα πίνακα μεγάλο ο οποίος συμβόλιζε τον Χριστό σταυρωμένο όμως το χρώμα του δέρματος του ήταν διαφορετικό. 

Ήταν μαύρος! 

Ήταν ο Χριστός σταυρωμένος με τα μακρυά του μαλλιά με τη θεϊκή του υπόσταση, με την ταπεινότητα και τη μεγαλοσύνη Του, απλά το χρώμα του δέρματος του ήταν μαύρο! Όταν το σχεδίαζε ο μικρός Μουσταφά(ή Ιωάννης όπως θέλετε πείτε το) σκεφτόταν γιατί όλα να τα έχετε εσείς; Γιατί να μην υπάρχει πραγματική αγάπη, πραγματική συμπόνεια, πραγματική επιθυμία για ειρήνη.

Γιατί; Γιατί να σκοτώνονται άδικα τόσοι άνθρωποι; 

Τα μάτια του πατέρα βούρκωσαν. Ο μικρός αποβλήθηκε και δεν ξαναπήγε σχολείο. Κρύβει τις ευαισθησίες του καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια κάποιας πόλης της Ενωμένης Ευρώπης. 

Τώρα τον φώναζoυν Ιωάννη…