Διαδίκτυο και Ασφάλεια

«Οκτώβριος 1969, ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Stanford: Σε ένα μικρό δωμάτιο μια ομάδα ειδικών στους υπολογιστές στέκεται γύρω από την οθόνη ενός υπολογιστή. Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της πολιτείας, στο Πανεπιστήμιο UCLA του Los Angeles, σε ένα αντίστοιχο δωμάτιο υπάρχει ένα παρόμοιο σκηνικό. Όταν οι λέξεις που εμφανίστηκαν στην οθόνη του Los Angeles ήταν οι ίδιες με εκείνες στο Stanford, η πρώτη συνομιλία μεταξύ δύο υπολογιστών είχε επιτευχθεί και το ARPAnet είχε γεννηθεί.» Το Διαδίκτυο ήταν πλέον πραγματικότητα.

Σάββατο 31 Σεπτεβρίου 2015, απόγευμα. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος μου, κτυπά η πόρτα επίμονα. Μια μαθήτρια με τη μεγαλύτερη της αδερφή. “Κύριε μπορούμε να σε απασχολήσουμε για λίγο;”. Η φωνή της τρομαγμένη. 

“Οκ, δώστε μου 5 λεπτά, γιατί τότε τελειώνει το μάθημα μου”, τους απάντησα. Συνέχισα τη διδασκαλία με την ίδια ένταση με πριν. Έλυσα μια απορία στον πίνακα, τους έβαλα ασκήσεις, τους ενθάρυνα για το τελικό αποτέλεσμα και τους ευχήθηκα καλό Σαββατοκυρίακο.

“Κύριε, μας πήραν τηλέφωνο από τη Microsoft, μια κοπέλα από την Ινδία, νομίζουμε είναι απάτη όμως…”

“Οκ. Μην βιάζεστε, εξηγήστε μου ακριβώς τι έγινε.”, τους αποκρίθηκα.

“Μας πήραν τηλέφωνο από ένα περίεργο αριθμό, μας είπαν ότι είναι από τη Microsoft. Μας καθοδήγησαν να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας το πρόγραμμα TeamViewer. Τους δώσαμε κωδικούς, ανάκτησαν την κυριότητα του υπολογιστή μας και εκτέλεσαν ένα πρόγραμμα. Τι έγινε κύριε;”

Το παραπάνω περιστατικό είναι πραγματικό…

Ηλεκτρονικό έγκλημα, Phishing, Spam, Hackers, Ιοί, επιτήδειοι και κάθε καρυδιάς καρύδι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Phishing

Eίναι ένας τύπος απάτης που αναγκάζει τους χρήστες να αποκαλύψουν πολύ προσωπικές πληροφορίες, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς λογαριασμών και άλλα παρεμφερή προσωπικά δεδομένα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος phishing είναι μέσω email. Τα θύματα λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι μια εταιρεία ή κάποιος οργανισμός με τον οποίον το επικείμενο θύμα έχει πάρε δώσε˙ για παράδειγμα, μία τράπεζα, κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή ακόμα και ένα κοινωνικό δίκτυο (socials).

Spam

Ονομάζεται η αυτόκλητη και αζήτητη αποστολή ενοχλητικών email. Συνήθως προέρχονται από εταιρείες οι οποίες επιθυμούν τη διαφήμιση των προϊόντων τους.

Hackers

Είναι ένας τεχνικά καταρτισμένος χρήστης υπολογιστή ο οποίος, θα παραβιάσει συστήματα υπολογιστών και θα αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά. Πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει καλό προγραμματισμό. 

Virus(Ιοί)

Προγράμματα τα οποία εισέρχονται στον υπολογιστή μας, αντιγράφουν τον εαυτό τους, αναπαραγάγονται και στη συνέχεια εκτελούν το κακό που είναι κατασκευασμένοι να εκτελούν.

Τρόποι Προστασίας

Για κανένα λόγο δεν εμπιστευόμαστε τον οποιονδήποτε όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας και ειδικότερα το Διαδίκτυο. 

Δεν κοινοποιούμε κωδικούς, προσωπικά στοιχεία, φυσικές τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να βρισκόμαστε, μέσα από το διαδίκτυο. 

Δεν κάνουμε online αγορές από αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες. Παράλληλα δεν κατεβάζουμε ποτέ προγράμματα από μη αξιόπιστες ιστοσελίδες. Δεν κατεβάζουμε ποτε αρχεία που δεν είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενο και την προέλευση τους.

Αποφεύγουμε το chat, και δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου με αγνώστους. Οτιδήποτε κακόβουλο αντιληφθούμε μέσα από την πλοήγηση μας στο διαδίκτυο το καταγγέλουμε αμέσως στην αστυνομία(δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος).

Τα παιδιά μας θα ήταν καλά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού και όχι στο δωμάτιο τους. Πέρα από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση της σχολικής απόδοσης. Όταν διαβάζουν δεν πρέπει να έχουν υπολογιστή(ούτε και κινητό) στο δωμάτιο τους. Πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν 5 λεπτά διάλειμμα στο facebook, τα 5 να γίνουν 1, 2 και 3 ώρες.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο αδιαφιλονίκητο συμπέρασμα: το Διαδίκτυο είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσης, πληροφορίας. Η σωστή χρήση του, μπορεί να οδηγήσει το μαθητή στην αύξηση της παραγωγικότητας του, την επιχείρηση στην αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών της, το γιατρό, στην αύξηση των γνώσεων του, το μαθηματικό στην υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και όχι μόνο.

Από την άλλη όμως μεριά ο φασισμός της ανωνυμότητας του διαδικτύου εμπεριέχει κινδύνους, ειδικά για τους νέους μας. Η ορθολογιστική χρήση του σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη, που όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε, πρέπει να υπάρχουν. 

Ο Νεο-Λουδιτισμός(η άρνηση της σύγχρονης τεχνολογίας) δεν θα οδηγήσει πουθενά, η σωστή χρήση της όμως μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα του νέου και να τη διαφοροποιήσει εμπλουτίζοντας την με γνώσεις και αξίες. 

“Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται!!!”

Υ. Γ. 

Το αρχικό περιστατικό που περιγράφηκε είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση 3 πιστωτικών καρτών και να οδηγηθεί ο υπολογιστής για format.

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο: www.pafospress.com